Sinds 2010 is Available IT de betrouwbare partner voor netwerk- en systeembeheer bij  midden- en kleinbedrijf in Apeldoorn, Deventer, Zutphen.
Onder onze klanten bevinden zich diverse winkels, architectenbureaus, ZZP'ers en particulieren. Druk hierboven op Systeembeheer voor informatie.
Wij geven u graag allerlei tips om uw computers veilig te houden.
Bij vragen over de informatie die u hier vindt nodig ik u van harte uit om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

 

Waar moet ik verder op letten qua beveiliging?

 

Wachtwoordkluis (wachtwoordmanager)

Behalve een virusscanner, back-ups, updates is het ook erg belangrijk om goede wachtwoorden te gebruiken.
Hiervoor is een wachtwoordkluis een erg handig hulpmiddel.
Dit programma kan lastige wachtwoorden onthouden, en alleen u kent de combinatie van deze kluis.
De Consumentenbond adviseert hiervoor het programma KeePass, klik op deze regel voor meer informatie.

 

Wees voorzichtig met de behandeling van e-mails

Naar aanleiding van de recente wereldwijde cyberaanval, dient u extra alert te zijn m.b.t. het openen van e-mails. Vooral mailberichten van onbekende afzenders.

Hieronder 5 Tips om verdachte mails te herkennen:

1. Pas op met het openen bijlagen

Regelmatig wordt in een “phishing” mail verwezen naar een bijlage. Bijvoorbeeld voor een factuur of informatie rondom pakketleveringen. Deze bijlagen bevatten vaak schadelijke software die op de computer wordt geïnstalleerd en bijvoorbeeld je bestanden kunnen versleutelen.

Wat kun je doen?

Open een bijlage alleen als je zeker weet dat de e-mail van een vertrouwde afzender komt. Wees extra voorzichtig met het openen van ZIP-, PDF- en Officebestanden. 

2. Pas op met klikken op links in e-mails

De kans is namelijk aanwezig dat je wordt doorverwezen naar een valse website. Ook is het mogelijk dat je inloggegevens bekend worden bij de zender van de mail.

Wat kun je doen?

Je kunt met je muis over een link in de mail gaan (zonder erop te klikken!). Het webadres waar de link naar verwijst, verschijnt dan in beeld. Controleer of deze link naar een website gaat die overeen komt met de afzender. Vaak worden “aangepaste” versies van bekende websites gebruikt ( goog.le.com). 

Open deze link dan niet!

3. Wees alert op berichten met een ‘stevige boodschap’

Regelmatig bevat een phishing mail een ‘stevige boodschap’ om je te overtuigen. Bijvoorbeeld dat je pinpas wordt geblokkeerd of dat je bent vergeten om een factuur te betalen.

Wat kun je doen?

Een bank benadert je nooit direct op deze manier. Betreft het een andere instelling, ga dan na of je de afzender herkent. Check in je administratie recente bestellingen of facturen en bepaal op deze manier de betrouwbaarheid.

4. Let goed op de aanhef van de mail

Bij phishing mail wordt vaak gebruik gemaakt van een algemene aanhef zoals “Geachte heer/mevrouw”. Soms zie je ook dat men een aanhef gebruikt die niet gebruikelijk is. Bijvoorbeeld “Geachte J. Jansen”.

Wat kun je doen?

Wanneer organisaties je persoonlijk aanschrijven, zullen zij ook een persoonlijke aanhef gebruiken in e-mailberichten. Bijvoorbeeld: “Geachte heer Jansen”.

5. Wees extra alert op taalgebruik

Phishing mail bevat vaak tekst die door een vertaalcomputer is gehaald. Dat levert vaak vreemde zinsconstructies en taalfouten op. Inconsequent hoofdlettergebruik en rare interpunctie zijn ook geen goed teken. E-mails van echte bedrijven en officiële instanties zijn doorgaans een stuk netter geschreven.

 

Twijfelt u over de bovenstaande instructie of heeft u hulp nodig? Neemt u contact met ons op via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Wij helpen u graag en controleren dit kosteloos op afstand.

<< Terug

 

Nieuwsberichten


17 mei 2017 Aanval kon nog veel erger...

16 mei 2017 Hoofd cyberdiplomatie: 'Cyberaanval kan levens kosten'

15 mei 2017  WannaCrypt gijzelsoftware / ransomware nu actief zonder noodknop 

14 mei 2017  Europol: grootste cyberaanval ooit is gaande

13 mei 2017  NCSC: Honderdduizenden computers geraakt door WannaCry / WannaCrypt

12 mei 2017  Wereldwijde hack legt ziekenhuizen Groot-Brittannië lam

 

Contactgegevens


Available IT - Apeldoorn

Pieter van den Broeck

info @ available-it .nl

Telefoon 06 46 027 841

Kamer van Koophandel nummer: 50523910